Van Blackberry tot Fairphone
Ik was telefonisch en via sms jarenlang te bereiken op mijn BlackBerry.
Een BlackBerry… Hoe lang (of hoe kort eigenlijk) is het geleden dat voor iedere middelbare scholier en zakelijke gebruiker een BlackBerry het ideale telefoontoestel was? Na een Sony CMD C1 en de onvermijdelijke Nokia 6310 raakte ik verslingerd aan de BlackBerry. Ik heb al verschillende modellen gehad, eindigend bij de Blackberry Classic.
Ik was een regelrechte en overtuigde BlackBerrian. Dat Whatsapp al een tijdlang het BlackBerry-platform niet meer ondersteunde deerde me niet. Voor de liefhebbers ben was ik bereikbaar op mijn BlackBerry PIN. (Helaas, ook het vertrouwde pingen werkte al een tijd niet meer) Veel liefhebbers zullen er niet overgebleven zijn. Het marktaandeel van de BlackBerry smartphone is sinds begin 2017 gedaald tot 0,00%.
De ondersteuning voor het OS10-platform van mijn BlackBerry Classic ging nog ruim twee jaar langer door dan was beloofd, tot halverwege 2020 en toen moest ik er ook met weemoed aan geloven: Android of OS-X. Tegen die tijd was ik waarschijnlijk de enige overgebleven BlackBerry-gebruiker in Nederland.
Maar er gloorde hoop aan de horizon.
Op 27 augustus 2019 introduceerde Fairphone hun nieuwe model: Fairphone 3. Dat toestel kies je niet vanwege de onweerstaanbare specs of prijs. Het is de enige Nederlandse telefoon, en hij is gemaakt met oog op mens en milieu en je kunt hem bijna helemaal uit elkaar halen om onderdelen te vervangen die defect geraakt zijn. Eerlijkheid en duurzaamheid, daar gaat het om. Op hun website is het allemaal uitgelegd. De gehele waardeketen van de Fairphone 3 is inzichtelijk gemaakt: van grondstof tot toestel. Alle arbeiders in de keten worden goed behandeld. Iets waar je andere smartphonefabrikanten niet over hoort. Dat heeft een reden: eerlijkere grondstoffen en fabrieksmedewerkers met normale salarissen maken een smartphone duurder. En aangezien iedereen een zo goedkoop mogelijk toestel wil, bevatten praktisch alle modellen goud, kobalt en andere materialen uit conflictmijnen. Die smartphones worden vervolgens in Azië in elkaar gezet door mensen die slecht betaald krijgen en veel moeten overwerken. Het is een goede zaak dat Fairphone hier niet aan meedoet en ik ondersteun van harte dit oer-Nederlandse initiatief.
Kijk hier voor de nieuwste Fairphone.
/e/OS Fairphone 3
Een standaard Fairphone 3 is uitgerust met Android. Mijn Fairphone is uitgerust met /e/OS. Dat is gebaseerd op Android, maar alle stukjes code die mijn persoonlijke gegevens zonder enige toestemming naar externe servers sturen, zijn eruit verwijderd. /e/OS scant mijn telefoon en mijn cloudruimte niet, volgt niet honderden keren per dag mijn locatie en verzamelt niet wat ik met mijn apps doe. Misschien denk je dat het wel meevalt, maar dat valt tegen. Zie onderstaande tabel.
Actief | Inactief | |
Android | 90 x (totaal 11,6 MB) | 40 x (totaal 4,4 MB) |
iPhone | 51 x (totaal 5,7 MB) | 0,7 x (totaal 0,76 MB) |
De zo verkregen Google-vrije Fairphone 3 is waarschijnlijk de eerste privacybewuste en duurzame telefoon ter wereld. Het is een telefoon waar ik blij van word en die people, planet en privacy respecteert.
Is een Google-vrije Fairphone voor iedereen geschikt?
Ik denk van niet. Je moet wel een beetje techno-geek-speak-bloed in je aderen hebben stromen. Je kunt natuurlijk gewoon apps installeren via de Google Play Store, maar dan help je direct het hele principe van een Google-vrije telefoon om zeep. Via F-Droid en de Aurora Store kun je de meeste bekende apps wel downloaden. /e/OS heeft de mogelijkheid om alle machtigingen te laten zien die de betreffende app vereist. Dat zijn er doorgaans een heleboel. Tevens laat /e/OS zien welke trackings er plaatsvinden naar externe servers. De apps die niets doorsturen naar een externe server zijn verreweg in de minderheid. En dan kom je nog tegen dat bepaalde apps, die aan al je eisen van privacy voldoen, gewoon niet lekker werken op /e/OS. Dus: “bezint eer ge begint”, en mocht je meer willen weten over de mogelijkheden, dan mag je mij bellen op mijn telefoonnummer of contact met me opnemen via Signal: een veiliger manier om privé- en groepsberichten, afbeeldingen, video’s, en overige bestanden te versturen dan Whatsapp.
Mijn schrijfsetje
Het is bijna te gek voor woorden, maar dit is toch echt mijn favoriete schrijfgereedschap: een Staedtler Mars Lumograph 100 potlood met een gummetje van hetzelfde merk. Als slijpgereedschap gebruik ik het oermodel onder de puntenslijpers. (Voor thuisgebruik zou een tafelmodel met handbediend slingertje en doorzichtig opvangbakje nog wel iets zijn en dan het liefst zo’n groene Faber Castell puntenslijper die we vroeger op school hadden.)
Via honderden gewone ballpoints: merkloos, Bic, Parker, PaperMate, etc. ontdekte ik rond het jaar 2000 de vulpen. Aan het einde van die reis heb ik mijzelf een Montblanc Meisterstück cadeau gedaan. De prijs ervan durf ik hier niet te noemen. Hij ligt nu in het bijbehorende leren etui ergens in een kast te wachten tot een van mijn kinderen het als erfstuk op waarde weet te schatten.
Mijn rekentuig
Ik realiseer me dat op het moment van schrijven het dertig jaar geleden is dat ik deze rekenmachine kocht via een vriend die bij hp werkte. Het was een speciale uitgave van de 32S vanwege het vijftigjarig bestaan van hp in 1989. De werknemers van hp konden het met 50% korting kopen, maar kennelijk voldeed de Texas Instruments van Kasper nog en hij bood mij aan van de korting gebruik te maken. Opgeleid in de elektrotechniek was ik blij met de functie CMPLX voor imaginaire getallen. Zowel de elektrotechniek als de imaginaire getallen heb ik reeds jaren achter me gelaten. Een van de andere fijne dingen aan dit apparaat is de Reverse Polish Notation. Dat zorgt voor structureel minder toetsaanslagen bij een berekening en de mogelijkheid om alle gedane stappen weer terug te draaien. Probeer dat maar eens met een gewone rekenmachine: dat lukt niet. Een RPN-rekenmachine herken je aan de ENTER-toets en het ontbreken van de haakjes- en de ‘=’-toets. Hoe dat werkt ga ik hier nu niet uitleggen. Het zorgde er in ieder geval voor dat bij het uitlenen van mijn 32S menigeen tot wanhoop gedreven werd. Daar was het dan ook gauw mee gedaan.
Nog een saillant detail: de hp 32S doet vijftien jaar (!) met een setje batterijen.
Mijn e-mailprogramma
ProtonMail is gebouwd door wetenschappers, ingenieurs en ontwikkelaars die oorspronkelijk afkomstig zijn van het CERN. Hun gedeelde visie is om online burgerrechten te beschermen. Daarom hebben ze ProtonMail ontwikkeld, een gebruiksvriendelijke en beveiligde e-mailservice met ingebouwde end-to-end-versleuteling en de modernste beveiligingsfuncties. Het doel van Protonmail is om een internet te bouwen dat privacy respecteert en goed beschermd is tegen cyberaanvallen.
Berichten worden op servers van ProtonMail opgeslagen en verzonden in versleuteld formaat. ProtonMail zelf kan op geen enkele wijze bij je gegevens. Bovendien is alle cryptografieprogrammatuur die ze gebruiken open source. In tegenstelling tot concurrerende services slaan zij geen tracking informatie op en bieden geen gerichte reclame aan. En bij welk ander mailpakket kun je reeds verstuurde mails weer intrekken?
Geef je om je privacy, dan moet je bij ProtonMail zijn.
Mijn boekhoudpakket
Sinds 2012 maak ik gebruik van . Als zzp’er voldoet dit aan al mijn wensen. Het is een online pakket, dus je hoeft niets te installeren. Ik ben sowieso al een fan van cloud computing en online werken met SaaS, dus dat komt mooi uit.
Mijn webwinkel op deze website is rechtstreeks gekoppeld met Acumulus. Facturen worden automatisch verstuurd en geboekt. Het programma is slim en logisch opgebouwd. Bankmutaties zijn eenvoudig in te lezen. Je hoeft niet veel te weten van boekhouden om je eigen administratie in Acumulus bij te houden. Als je het verschil weet tussen inkomsten en uitgaven heb je voldoende kennis in huis om ermee aan de slag te gaan. Voor de btw-aangifte heb je geen boekhouder meer nodig. Die rolt zo uit Acumulus. Je hoeft geen papieren bonnetjes te bewaren. Met je telefoon lees je ze in en je vindt ze eenvoudig terug in Acumulus.
De prijs bevalt mij ook goed. Voor nog geen tientje per maand heb je een compleet en up-to-date boekhoudpakket tot je beschikking.